Eco-driving

Det är ditt val

Har alltid i åtanke andra transportmedel innan man beslutar att ta en bil. För korta resor använda alternativa transportmedel, till exempel, kan du använda cykel eller gå till butiken i närheten. För långa sträckor använder tåg eller annan kollektivtrafik. Detta alternativ är mycket säkrare än att köra själv. Du kan ta din bärbara dator med dig och arbeta eller bara koppla av och njuta av landskap. Alternativt kan du använda sig av en bil-sharing community och använda en bil när du behöver det utan att äga den.

Välj din bil med miljön i åtanke

Miljöpåverkan från olika bilmodeller är inte samma sak. Det är viktigt att studera och förstå de egenskaper som gör varje bil alternativ mer eller mindre miljövänliga. För närvarande finns det hopp om att elfordon, som den mest miljövänliga bilar hittills, kommer att bli mer och mer utbredd globalt. Det finns dock flera frågor att tänka på när det gäller begränsningar av elfordon, såsom högre pris, begränsningar räckvidd, avsaknad av laddstolpar (detta beror på i vilket land du bor, naturligtvis).
I Sverige finns det ganska goda förutsättningar att äga en elbil. Kostnaden för el är relativt låg i Sverige jämfört med andra europeiska länder. Laddningsnätverk växer. Elfordon i Sverige har ingen fordonsskatt under de första 5 åren av drift. Dessutom köpare av elbilar i Sverige får en 40.000 kr premie från regeringen.

Den näst mest miljövänliga bil alternativ skulle vara en plug-in hybrid. Plug-in-hybrider använder uppladdningsbart batteri, men också har en förbränningsmotor som tänds när batteriladdningen är låg. Detta sätt intervallet ångest problemet elimineras.

Enkla hybridbilar är mindre miljövänliga än plug-in hybrider, men ändå bättre än traditionella icke-hybridbensindrivna bilar. Hybrider kan inte vara ansluten till el, men har en liten elektrisk batteri som kan lagra el genereras när bromsarna används.

Den värsta bilen för miljön vad du eventuellt kan få är en dieselmotor bil. Detta beror på att cancerframkallande partikelfrågor med ursprung i förbränningsprocessen. Bensindrivna bilar är mindre skadliga för miljön jämfört med dieselbilar.

Vad kan du göra för att hjälpa miljön

  • Planera din rutt väl. Undvika trafikstockningar - stoppa och starta är värst för bränsleförbrukningen. Vet vart du ska, inte gå vilse. Detta kommer att eliminera onödig körning.
  • Kombinera korta resor. Under korta resor motorn inte når sin optimala drifttemperatur, därför tår och slitage ökar. Korta resor med kall motor resulterar i högre utsläpp samt högre bränsleförbrukning. Därför är det både icke ekonomiskt och skadliga för miljön att köra korta sträckor.
  • Ta extra vikt från bagageutrymmet. Ju mer vikt du har desto mer bränsle används. Ta bort takräcke och rutan om de inte används - de också bidra till ökad bränsleförbrukning.
  • Kontrollera däcktrycket regelbundet. Underinflated däck ökar bränsleförbrukningen och däckslitage.
  • Ta extra snö från bilen på vintern. Extra snö på taket och andra delar av fordonet försämras aerodynamiska egenskaper och ökar bränsleförbrukningen.

Miljövänligt körsätt

Din körbeteende är inte bara i hög grad påverkar din säkerhet, men också avgör din bränsleförbrukning och miljöpåverkan.

Här finns flera eco-driving måste du öva att minimera negativ påverkan på miljön (samtidigt minska bränsleförbrukningen!):

  • Efter inkoppling motorn på, inte vänta - börjar köra. Motorn värms upp genom att köra mer effektivt än genom tomgång. På vintern förhållanden använda motorvärmare för ett par timmar innan stirrar motorn. Detta kommer att förlänga bilens livslängd och samtidigt undvika tunga avgasutsläpp som orsakas av kallstart.
  • Kör inte aggressivt, minimera inbromsning och acceleration. Varje gång du trycker på bromsen, är det extra arbete för motorn när du efteråt accelerera. Aggressiv körning beteende kan öka bränsleförbrukningen med upp till 20%.
  • Stäng av motorn vid stillastående. Om din bil kommer att vara för över 30 sekunder, stäng av motorn. Visste du att stänga av motorn och börjar igen förbrukar mindre bränsle än om du håller den igång tomgång.
  • Broms med motorn. Om du kör med en manuell bil, använda motorbromsning när det är möjligt. I detta fall finns det ingen bränsleförbrukning och bromsbelägg 'liv förlängs.