Svåra vägförhållanden

Vägförhållanden starkt beroende av väder och kan bli mycket svårt i skyfall, snöstormar, dimmigt och frost. Under dessa förhållanden bör du lämna tillräcklig säkerhetsavstånd till märka faror tidigt och har tid att reagera, om det behövs. Därför bör hastigheten vara situationsanpassat - anpassad till vägförhållanden och siktförhållanden. Kom ihåg att bromssträckor på halt väglag är mycket längre. I våta och hala väder stoppsträckor i genomsnitt kommer minst dubbelt jämfört med dem som krävs för att stoppa på torra vägar. Detta är resultatet av vattenansamling på vägytan, vilket minskar däckets grepp. På våta vägar finns en stor risk för vattenplaning. Vid vattenplaning, lätta på gaspedalen och sakta ner gradvis. Bryt inte skarpt, och inte göra några kraftiga vändrörelser.

Vinterkörning

Vinterkörning är betydligt mer utmanande. Först och främst bör du rengöra din bil från snö. Rengör alla fönster och sidospeglar. Kör aldrig med överskott snö på taket eller andra parker i bilen. Detta kan skapa farlig situation, om under körning snön faller från din bil och blockerar synen på andra trafikanter. Aerodynamiska egenskaperna hos bilen också kommer att försämras av överskott snö.
Innan resan bör du kontrollera lokala väderprognoser och väg webbkameror för isiga förhållanden eller snöfall. Temperaturen utanför inte behöver vara 0 eller lägre för isen bildas på vägarna. Vid 4 C eller lägre, bör du redan förväntar halt väglag. Den farligaste typen av halt väglag är så kallade "Svart is". Detta är ett mycket tunt skikt av is, som vanligen bildas under broar och tunnlar och ser ut som en våt yta.
Det är inte tillräckligt för att få en bra uppsättning vinterdäck och tror att du är redo för vintervägar. Dragkraften mellan vägytan och däcken på vintern kommer inte att vara den samma som det är på sommaren.

Hur man kör i halt väglag

I halt väglag är det lättare att förlora dragkraft än under normala förhållanden. För att undvika förlust av dragkraft i halt väglag, bör du följa dessa enkla riktlinjer:

  • Accelerera långsamt och bromsa mjukt, undvika hård acceleration och bromsning
  • Sakta ner före kurvor, inte när du redan skrivit en krök.
  • Undvika omkörning
  • Undvik plötsliga och snabba manövrar
  • Undvik att köra över vattenpölar och spår fyllda med vatten

Körning i mörker

Vid körning i mörker, finns det en stor risk för att bländas av mötande fordon. När du bländad din förmåga att se föremål i mörkret försämras på en gång och det kan ta flera minuter att vänja sig att se föremål i mörkret igen.
När att doppa strålkastare?
När du ser ett mötande fordon, bör du doppa dina strålkastarna endast när fordonet är tillräckligt nära och när ljuset från strålkastarna riktas rakt mot mötande fordon.